onsdag 18 mars 2015

Wheelans Att skapa effektiva team (kap 3)

Lite mer anteckningar och reflektioner från boken:

Kapitel 3 beskriver gruppen och gruppmedlemmarna i det första stadiet (Tillhörighet och trygghet) och vilket ledarskap som människorna (inklusive du) då har behov av.

I det första stadiet finns inte ens gruppen. Folk vet inte vad de är där för, vet inte om de andra människorna är farliga eller inte, och vet inte hur de ska kunna interagera med varandra på ett tryggt och bra sätt. De är oerhört vilsna (även om de inte visar det), och följer gärna den första människa som träder fram och visar någon sorts ledarskap.

Ledaren behöver skapa trygga interaktionsmönster, och visa att alla hör hemma i gruppen. Även om ingen visar det så är alla rädda för social smärta (bli avvisade, förlöjligade, marginaliserade) och det skapar oro och ofta en trevande, artig, och försiktig kommunikationsstil (bland vuxna).

Ledarens uppgift är här att se och bekräfta alla, sätta tonen, inkludera, milt instruera. Du måste vara pålitlig och tydlig och vänlig men lite bestämd och signallera att du har en klar idé om gruppens syfte och mål.

En vanlig fälla för ledare är att tro att alla andra har koll på vilka alla är och vad de är där för. Folk öppnar inte gärna munnen i nya sammanhang, i synnerhet inte för att fråga och avslöja sin egen okunskap. Följden blir att alla tror att alla andra vet, fast ingen vet något.

"Men varför frågade de inte?" undrar ledaren förtvivlat när hen börjar förstå detta. "För att folk inte gör det på det här stadiet i utvecklingen!" är det sanna svaret. Det är ledarens uppgift att tydliggöra oklarheter, och besvara dem, på ett sätt som tar hänsyn till folks behov av att inte känna sig utpekade i nya grupper.

Så målen är säkert inte kända av alla. Målen är inte heller accepterade av alla, och du kan inte få fram en acceptans för dem nu. Många vet inte vad de faktiskt kommer att innebära, och även den som skulle vilja ta strid mot er målformulering nu kanske inte vill göra det i det här stadiet.

Det kan hända att en liten kärna med oförvägna och lite högljudda människor vågar prata och både bekräfta och kritisera redan nu. Det är bra, och något man kan bygga på för gruppens vidareutveckling, men se bara till att deras dominans inte skapar otrygghet. Samma oräddhet som gör dem bekväma med att tala i en ny grupp kan göra dem lite okänsliga för mer osäkra individers behov. Se till att alla syns och hörs på ett bra sätt nu, annars får du svårt att bygga en jämställd grupp sedan.

Just nu är folk i roller som satts av deras yttre attribut, formella position, första intryck, och alla andra sådana ytliga faktorer. Det säger ingenting om hur det blir sedan. Din uppgift är att se till att alla känner att de är med på banan och att detta inte är en otrygg grupp.

1 kommentar:

  1. Bra att du skriver sammanfattningen, så slipper jag läsa boken ;)

    SvaraRadera