söndag 6 mars 2016

Scrum avslöjar mer än förbättrar

Nej, Scrum är inte definitionen på vad en agil metod är och ska vara. Scrum är en samling av tekniker. Det finns andra samlingar.

Scrum är däremot ofta en bra startpunktsmetod: den hjälper dig att komma igång. Ändå har jag mött många som säger sig ha startat med Scrum, men sedan känt att de liksom fastnat. "Vi kör Scrum men vi behöver komma vidare. Det har inte riktigt lossnat för oss!"

När man tillsammans med dem då tittar på vad de har gjort och inte gjort så ser man att de ofta hoppat över bitar i sin Scrumimplementation. Viktiga bitar som står i Scrumguiden, svart på vitt, men som de missat. Scrumguiden är ganska korthuggen. Även ganska stora insikter nämns i förbigående.

Väldigt ofta hoppar folk, i synnerhet i ledande ställning, över den här lilla passusen:

Scrum makes clear the relative efficacy of your product management and development practices so that you can improve.

Det finns handgrepp och tekniker i Scrum som direkt löser problem folk brukar dras med. Sprintar löser en viss typ av planerings- och uppföljningsproblem. De dagliga mötena löser ett antal koordinations- och arbetsledningsproblem.

Men det räcker ju inte. I just ditt sammanhang har ni säkert strukturella hinder för er agilitet som inte utan vidare löses av att införa nya sorters möten.

Det är då som transparensverktygen i Scrum gör sitt. Ramverket avslöjar, men löser inte, de utmaningar ni har. "Scrum makes clear the relative effiacy of your product management and development practises..."

Det är ett artigt sätt att säga: "Skälet till att ni är sjukt oagila kan vara att er produktledning suger, och Scrum kommer att avslöja precis detta." Ofta så visar det sig att de som "fastnat" har stannat inför just detta: rotorsakerna till ineffektiviteten finns hos produktledningen, men viljan att förändras är inte speciellt stor på den nivån.

Då kommer man inte att komma någon vart. "...so that you can improve." står det. Du måste vara villig att förändra dig om du vill komma åt effekten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar