tisdag 1 mars 2016

Lättrörligt, inte rörigt

I takt med att jag får utbilda och coacha fler som befinner sig utanför IT-världen så möter jag fler och fler märkliga omtolkningar av vad organisationsagilitet innebär. Till exempel detta:

En lättrörlig organisation kan snabbt byta riktning. Det är bra, eftersom jag som ledare behöver byta riktning hela tiden!

Fel. Att byta riktning är visserligen en bra grej att kunna. Men om du byter riktning hela tiden så kommer vi ingen vart. Minns varför vi vill vara agila: allt går ut på att bli så bra på att möta människors behov som möjligt. Vi vill vara agila för att det ger oss förmågan att skapa värde. I en komplex och snabbfotad verklighet vet vi inte riktigt hur vi bäst möter behoven, så vi behöver förmågan att söka oss fram till det. Vi behöver kunna validera antaganden, förkasta de som inte gäller, och ändra oss löpande. Införliva insikterna.

Tänk på Demings ord om Constancy of purpose. Tänk på Simon Sineks Start with why. Det finns skäl till varför vi finns som organisation, skäl som inte ändras hela tiden. Det är din uppgift som ledare att ständigt lyfta fram vad mitt i all förändring som förblir.

För då kan nämligen dina medarbetare, inte du, använda de operativa agila teknikerna för att behålla rörligheten och styra organisationen mot måluppfyllelse. Det är inte din uppgift att styra, utan det är din uppgift att peka ut riktningen, och sedan snabbt reagera med stöttning och resurser när de som styr - golvet, organisationens fingerspetsar - signalerar att de har viktiga behov.

Det är i alla hänseenden inte din uppgift att vela fram och tillbaks. Har du det beteendet bör du nog ta av dig kaptensmössan och fundera på vad ledarskap betyder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar