söndag 10 juni 2018

Tystmasters

Det finns en förening för folk som vill lära sig tala inför människor på ett intressant och medryckande sätt. Man tränar sig i att bli av med sin scenskräck och man tränar sig i retorik och framförande.

Föreningen är internationell och heter Toast Masters, och jag har sett hur den metodik som föreningen tillämpar verkligen har hjälpt många tidigare blyga eller ostrukturerade talare att bli både intressanta och medryckande.

Men jag tänker att vi behöver en annan förening också, särskilt vi som redan babblar en massa inför folk. Vi behöver Tyst Masters, där vi tränar oss i att hålla mun själva och istället lyssna inkännande på vår omvärld.

Vi ser redan så mycket. Och vi förstår så mycket. Och vill berätta så mycket om det vi ser och det vi förstår. Och snabbt går det.

Men vad är det alla andra har sett och förstått? Vad händer om vi bromsar vår inre pratkvarn och börjar lyssna?

Jag är snabb att skaffa mig uppfattningar och jag är bra på att både formulera dem och bildsätta dem. Vad är det för tankegångar jag därmed släcker ut, både hos mig själv och andra? Vad skulle komma fram om jag lade band på mig och istället utforskade andras perspektiv?

2 kommentarer:

 1. Men Ola, hur jobbar du med detta?
  För jag är likadan. Jag försöker ofta skapa klarhet och inriktning genom tydliga berättelser eller visualiseringar om vägen framåt, varför det är som det är nu eller annat.

  Många lyssnar intensivt och jag får ofta beröm för hur konkret och tydligt det var. Men hur vet jag att dom kan omsätta allt till handling?

  Hur har det gått för dig, jobbar du med dig själv i detta?

  Vänligen,
  Joacim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Jag är i botten en pratkvarn, mentor och utbildare som tror att jag vet bäst. Vad jag gör är att jag försöker hitta ställen i mina egna arbetsprocesser där jag bestämmer mig för att lyssna och vara tyst.

   Ett annat knep jag använder är att jag ofta skriver ner mina antaganden så att jag kan ifrågasätta dem i lyssnandet. Jag lyssnar alltså aktivt efter saker där mina antaganden utmanas.

   Det är svårt, för min spontana reaktion är hela tiden att höja min röst och berätta Hur Det Är(tm).

   Radera